Rotterdamse architecten bouwen natuurpark Manhattan
ANP
20 december 2007

NEW YORK/ROTTERDAM - Het Rotterdamse bureau West 8 Urban Design & Landscape Architecture gaat de komende jaren een nieuw park in New York ontwikkelen. Op Governors Island, één van de drie eilanden onder de meest zuidelijke punt van Manhattan, gaat het bureau de komende jaren World Park ontwikkelen, een educatief natuurpark rond de thema's natuur, water en ecologie.

Het Rotterdamse bureau West 8 Urban Design & Landscape Architecture gaat de komende jaren het World Park op Governors Island in New York ontwikkelen. (ANP) Dat heeft West 8 donderdag bekendgemaakt. Op het eiland moeten onder meer klimatologische tentoonstellingen, een relaxcentrum, een klimgrot en een amfitheater worden gebouwd. Aan de zuidpunt van Governors Island komt een moerasgebied voor educatief-recreatieve doeleinden.

Bij de terminal waar de ferry die de veerdienst met Manhattan gaat onderhouden, aanmeert, zullen gratis houten fietsen beschikbaar komen voor een fietstocht over het bijzondere eiland. Ook worden er in het hele gebied botanische tuinen aangelegd.

Burgemeester Bloomberg van New York maakte woensdagmiddag (lokale tijd) de uitslag bekend van de ontwerpwedstrijd die was uitgeschreven voor het eiland. Het Rotterdamse West 8 was het enige niet-Amerikaanse bureau dat uiteindelijk een serieus ontwerp mocht inleveren voor Governors Island. De jury verkoos het Nederlandse ontwerp unaniem boven de voorstellen van vier Amerikaanse collega's.

World Park moet in 2013 toegankelijk worden voor het publiek. Saillant detail is dat een Nederlander het eiland in 1637 overnam van de oorspronkelijke bewoners. Afgevaardigde Wouter van Twiller kocht Governors Island voor twee hakbijlen, een kralenketting en een handvol spijkers. In de achttiende en negentiende eeuw deed de locatie door zijn strategische ligging vooral dienst als militaire basis voor de Engelse en Amerikaanse krijgsmacht.
Bron: http://www.volkskrant.nl/kunst/article488905.ece/Rotterdamse_architecten_bouwen_natuurpark_Manhattan