Jongerenjaar 2009, feestje voor jongeren , of toch niet?? 
Kick-off jongerenjaar slecht bezocht door jongeren.
Op naar het ouderenjaar 2010

Jongerenjaar zonder jongeren
22-12-2009-8
Hoewel er dit jaar alleen al acht ton is besteed om het jaar onder de aandacht van de jongeren te brengen, lijkt het themajaar nauwelijks te leven onder de jongeren. Op de vraag hoeveel jongeren inmiddels op de hoogte zijn van het themajaar, moest Grashoff het antwoord schuldig blijven. Hij beloofde de raad dit nog voor het einde van het jaar te laten uitzoeken. Het uitgangspunt van het jongerenjaar is dat in 2009 minstens 80 procent van de 129.000 jongeren een voor hen georganiseerd project bezoekt.

‘Jongerenjaar wordt flop’
Zo kopte de Telegraaf op 11 december jl. De wethouder Participatie en Cultuur, Rik Grashoff (Groen Links), moet alle zeilen bijstellen om jongeren alsnog warm te maken voor het aanstaande Jongerenjaar. Het Jongerenjaar 2009 heeft als doel Rotterdam op de kaart te zetten als een aantrekkelijke stad, die jongeren de ruimte biedt zich te ontwikkelen en hun talenten te ontplooien. Hierbij is het belangrijk dat Rotterdamse jongeren meedenken en -doen bij het opzetten van het programma. Leefbaar Rotterdam heeft er niet veel vertrouwen in dat dit laatste ook gebeurt.
Bron: leefbaarrotterdam.nl

Jeugd weet niets van jongerenjaar, zo'n 4% van de jeugd weet wat er te gebeuren staat in het Jongerenjaar. 50% van de jeugd heeft geen idee wat het Jongerenjaar is.

Jongerenjaar 2009

Jongerenhoofdstad van Europa 2009
Rotterdam roept zichzelf in 2009 uit tot de eerste Europese Jongerenhoofdstad.

Jongerenjaar 2009 - Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad

Rotterdam luidt jongerenjaar in met groots feest
De Erasmusbrug in Rotterdam is het decor voor de tweede editie van De Nationale Nieuwjaarsnacht. Naast vuurwerk en optredens is het feest tevens het startsein voor het Europese Jongerenjaar 2009.
(ANP)


Hangplek voor jongeren in hotel Hilton
Rotterdamse jongeren hebben vanaf dinsdagmiddag een eigen hangplek onderin het viersterren Hilton Hotel aan de Kruiskade.
Dan wordt namelijk Your Space geopend, ofwel het zenuwcentrum van het jongerenjaar. In 2009 staan jongeren in brede zin centraal in Rotterdam.

De ruimte doet dienst als kantoor van Your Lab, de jongerendirectie van de organisatie. Jongeren kunnen er experimenteren, elkaar ontmoeten en hun talenten ontwikkelen. Bovendien is Your Space een soort VVV-kantoor voor de jongerenhoofdstad. Mensen kunnen daar informatie krijgen over wat er dit jaar voor de 12- tot 27-jarigen te doen is. 'Niet-jongeren' zijn ook welkom: zij kunnen daar ontdekken wat de Rotterdamse jeugd bezig houdt.
http://www.ad.nl/rotterdam/stad/2960189/Hangplek_voor_jongeren_in_hotel_Hilton.html

Jongerenjaar 2009
Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad


Rotterdam is de enige stad in Nederland die jonger wordt. En vooral in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar is de samenstelling divers.


Dikke deken bedekt jongerenjaar
Door HANS MAAS 5-02-2008

Rotterdam is volgend jaar jongerenhoofdstad van Europa. Waarom?
Heeft Brussel ons aangewezen? Nee. Hebben jongeren het zelf bedacht? Ook niet. Rotterdam wordt jongerenhoofdstad omdat oudere mannen op het stadhuis nog een zak met 50 miljoen euro hadden staan. Nu moeten er alleen nog wat jongeren bij worden georganiseerd.

Het lukt me maar niet om een goed gevoel bij het jongerenjaar te krijgen. Dat is niet omdat de ook al oudere man Piet Boekhoud snel opstapte als directeur. Dat is ook niet omdat ik naar maffe sites ....
Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/rotterdam/article2026713.ece


Jongerenbestuur uitgekleed
4-02-2008
Over B en W Next is verwarring ontstaan. Wethouder Kaya verklaarde onlangs dat dit jongerenbestuur ter gelegenheid van jongerenjaar in 2009, is geschrapt. Dit wordt ontkend door jongerenburgemeester Andrea Moreira Santos. Wel zijn de ambities fors teruggedraaid, zegt ze.
Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article2024701.ece


Geen WK skateboarden in Rotterdam
29-01- 2008
Het Wereldkampioenschap Skateboarden wordt definitief niet in Rotterdam gehouden dit jaar omdat er geen geschikte locatie is gevonden.Dit meldt de regionale omroep.
De Rotterdamse organisatie WSR voelt zich in de steek gelaten door de gemeente Rotterdam. Eigenlijk had het evenement dit en komend jaar in Rotterdam moeten plaatsvinden. Bij een gesprek afgelopen vrijdag bleek echter dat Sport & Recreatie en de organisator van het Jongerenjaar 2009 van de Gemeente Rotterdam geen geschikte plek konden aanbieden.
Waarschijnlijk gaat het WK nu helemaal niet door. Het WK had eind juni moeten plaatsvinden.
Bron: http://www.megastadfm.nl


Rotterdam dreigt WK-Skateboarden te verliezen

Antwerpen of Amsterdam nemen mogelijk het stokje over

Was het tot een aantal jaren geleden Dortmund en Melbourne die de officiele WK-Skateboarden mochten organiseren, De Rotterdamse organisatie WSR heeft de papieren om het tot het jaar 2009 (en mogelijk verder) te organiseren. Of ze dit in 2008 en 2009 in Rotterdam gaan doen is nog alles behalve zeker. Het sportpaleis van Ahoy heeft de datum van het WK-Skateboarden al vergeven en de Gemeente Rotterdam heeft zich ondanks de noodbel nog niet ingespannen om het evenement vast te leggen.

De organisatie kan het niet geloven, de stad die het meest schreeuwt over jongeren en topevenementen laat dit door de vingers glippen: "juist deze straatculturen en straatsporten verdienen extra aandacht en begeleiding van de gemeente" aldus Jongeneel van WSR. "De georganiseerde sporten als voetbal en hockey zitten er warmpjes bij met hun evenementen op kunstgrasveldjes, maar de evenementen gericht op de ongeorganiseerde jeugd en sporten laat de gemeente dusver koud".

Onbegrip heerst bij velen ook over het Europees jongerenjaar 2009. Momenteel circuleert er een bedrag van 50 miljoen om Rotterdam in 2009 volledig in het teken van jongeren te zetten. Niemand lijkt iets te weten over de opzet, omvang, headliners en planningen. WSR lijkt zich ondanks de eerdere prestaties zich opnieuw te moeten bewijzen om in aanmerking te komen voor ondersteuning.
http://www.skateboardfederatie.nl/news/2007/11/wsr2008.html


Rotterdam eerste hoofdstad voor jongeren, jongerenhoofdstad 2009.
Rotterdam mag zich in 2009 jongerenhoofdstad van Europa noemen. Het Europees Jeugdforum, de koepel van Europese jongerenorganisaties, heeft dat zaterdagavond in Brussel besloten. Rotterdam is de eerste Europese jongerenhoofdstad. Het is de bedoeling dat jaarlijks een Europese stad deze titel krijgt die veel doet voor jeugd.
http://feeds.depers.nl/~r/DePersHome/~3/183082474
 

Wat is of wat wordt het Jongerenjaar?

De commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur heeft een middag besteed aan de ontmoeting met jongeren die ideeën hebben aangedragen voor het Jongerenjaar 2009.
De commissie ontmoet medewerkers en het bestuur van de stichting Jongerenhoofdstad. Deze stichting is de motor achter de activiteiten die in het Jongerenjaar 2009 worden georganiseerd. De commissie laat zich informeren over de stand van zaken, de doelstellingen en de activiteiten.

Tijdens de externe oriëntatie maakt de commissie via speeddating kennis met twaalf jongeren die ideeën hebben aangedragen voor het Jongerenjaar 2009 en die nu gezamenlijk werken aan hun droom voor 2009. Het verzamelen van dromen is een ludieke manier van de organisatie om kennis te nemen van de ideeën uit de samenleving. Ook de commissieleden laten na afloop van de externe oriëntatie hun dromen achter.

Begin 2008 wordt een eerste invulling van het programma voor Jongerenhoofdstad van Europa 2009 besproken. De commissie oriënteert zich op 3 oktober op de voortgang. De gemeenteraad heeft voor de activiteiten € 20 miljoen extra middelen beschikbaar gesteld. Het totale budget bedraagt circa € 50 miljoen.
Bron: Griffie 27-09-2007


SP jongeren willen Rotterdamse stapmarinier
18-06-2007
Er wordt nog altijd veel gediscrimineerd bij Rotterdamse uitgaansgelegenheden. Dat blijkt uit 'Uitgaan of niet binnenkomen?', een rapport van ROOD, jong in de SP op basis van onderzoek bij Rotterdamse clubs en cafés de afgelopen weken.

Van de ondervraagde 223 jongeren is 71 procent van de allochtone jongeren wel eens geweigerd, tegenover 37 procent van de autochtone jongeren. Van de Marokkaanse jongens is zelfs 84 procent wel eens geweigerd. Het speciale Rotterdamse Panel Deurbeleid sprak in 2004 - het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn - slechts drie keer een ondernemer aan op dubieus deurbeleid.

De SP-jongeren willen nu dat het panel regelmatiger een praktijktest doet om te zien of de horeca zich houdt aan de regels. Verder willen ze dat er in het jongerenjaar 2009 een proef gedaan wordt met een 'stapmarinier': een ambtenaar of agent die in de uitgaansgebieden aanwezig is en het deurbeleid van clubs in de praktijk monitort en klachten van jongeren opneemt. Aanstaande vrijdagavond wordt om 21.00 in Stalles het rapport gepresenteerd.


Rotterdam heeft jongerenburgemeester
27-06-2007
Andrea Moreira Santos is vandaag door Burgemeester Opstelten en wethouder Kaya benoemd als burgemeester van B&W Next. Dit is een ‘schaduw’- stadsbestuur dat gevormd wordt door jongeren speciaal voor het jongerenjaar 2009.

De jongeren gaan ‘dynamic duo’s’ vormen met de leden van het college en advies uitbrengen over zaken die jongeren aangaan. Beide B&W’s zullen daarom een paar keer per jaar bij elkaar komen.

Andrea Moreira Santos is derdejaars student Vrijetijdsmanagement aan de Hogeschool Rotterdam, is afkomstig uit Brazilië en woont sinds 1997 in Rotterdam. Naast de burgemeester zullen uiteraard ook wethouders voor B&W Next benoemd worden. Verwachting is dat in oktober 2007 het voltallige schaduwcollege bekend is.