Leeuwarden gaat voor groenste stad van Nederland
LEEUWARDEN, 18 maart 2011 - Leeuwarden doet mee aan de nationale groencompetitie Entente Florale. Samen met Meppel en Ermelo is Leeuwarden genomineerd voor de groenste stad van Nederland 2011.
Om iedereen te laten zien dat Leeuwarden meedoet, plaatst Isabelle Diks het deelnemersbord van deze groene verkiezing op een markante plaats in Leeuwarden. Op vrijdag 18 maart vanaf 10.30 uur kan iedere voorbijganger het bord bewonderen.
De nationale competitie Entente Florale is een samenwerkingsverband tussen de Stichting Entente Florale Nederland en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Entente Florale is een jaarlijkse groene competitie voor steden, kleine steden en dorpen om de titel groenste stad en dorp van Nederland. Met deze nationale wedstrijd wil de stichting het grote belang van groen onder de aandacht brengen van overheden, bedrijfsleven en burgers. Tekst: persbericht gemeente Leeuwarden
 
 
"Groen goud voor Vlaardingen in Europa"
Na Nederlands goud heeft Vlaardingen ook Europees groen goud binnengehaald. In september 2010 won Vlaardingen namelijk goud in de internationale groencompetitie Entente Florale Europe.

Burgemeester Bruinsma en wethouder Jan Robberegt namen in het Italiaanse Cervia de prijs in ontvangst.

Vlaardingen is blij met haar groene goud. “Een groene stad is goed voor de gezondheid en de leefbaarheid, maar ook voor de economie, het milieu en het levensgeluk” vertelt burgemeester Tjerk Bruinsma. “Daarom kiezen we er al decennia lang heel bewust voor om groen een belangrijke plek te geven. Juist in deze industriële, verstedelijkte regio moeten we extra alert zijn op groen en milieu. Het is geweldig om onze inzet nu op internationaal niveau met goud beloond te zien! Groen is meer dan een randje franje aan de stad. Groen zorgt voor de filtering van fijnstof en kan zo een bijdrage leveren aan het verminderen van luchtverontreiniging. Groen geeft onze inwoners ruimte om te bewegen en draagt daarmee bij een een betere conditie en minder overgewicht. Bovendien zorgen ons groen en ons water er voor dat we een stad met karakter zijn: wat zou de Maassluissedijk bijvoorbeeld zijn zonder de mooie bomen?”

De stad als klavertje vier
De gemeente Vlaardingen heeft de stad aan de jury gepresenteerd onder de noemer Het klavertje vier van Vlaardingen. De Vlaardingse Vaart is de centrale landschappelijke as tussen de vier klaverbladen van de stad. In de drie bebouwde stadsdelen, de drie klaverbladen, zijn oases van natuur te vinden. Bijvoorbeeld de Heemtuin in de Westwijk, stadsparken ’t Hof en het Oranjepark in het Centrum, en het Natuurpark in Holy. Groene nerven met een ecologisch karakter komen vanaf het ommeland en de Vlaardingse Vaart tot aan de voordeur in de woonwijken. Natuur- en recreatiegebied De Broekpolder is het vierde, helemaal groene en zeldzame klaverblad.
Vlaardingen.nl


 
'Nijmegen mogelijk groenste stad van Nederland'
11-8-2010 - In het Nijmeegse stadhuis is een tentoonstelling van Entente Florale te bekijken. Nijmegen is genomineerd voor de titel Groenste Stad van Nederland. Deze titel wordt ieder jaar uitgereikt door de organisatie Entente Florale.
Ter gelegenheid van de nominatie organiseerde de gemeente samen met Weekblad De Brug een digitale fotowedstrijd. Elke week werd de winnende foto in De Brug geplaatst. Van alle ingezonden foto’s is nu een tentoonstelling gemaakt. Deze tentoonstelling is tot medio september in de hal van het gemeentehuis te bekijken.
Op vrijdag 9 juli jl. bezocht de jury van deze wedstrijd Nijmegen. Er werd uitgebreid stilgestaan bij het groen en het groenbeleid in de stad. Begin november 2010 maakt de jury van Entente Florale de winnaar bekend. Ook Deventer, Ede, Heerhugowaard en Eindhoven dingen mee naar de titel Groenste Stad van Nederland.
Arnhem daarentegen is dit jaar niet van de partij. Deze stad werd eerder dit jaar bekroond met de titel 'groenste stad van Europa 2010.' Bron: Nijmegen.nl
 
Afgelopen vrijdag fietsten de juryleden van Entente Florale door Meppel om de groene stad in Drenthe te beoordelen.
Onderweg werd er gestopt bij bijzondere groene plekken. Juryvoorzitter Gerard de Wagt geeft aan dat Meppel qua groen en groenbeleving veel te bieden heeft. Op 27 oktober maakt de jury in Deventer bekend of Meppel in de prijzen valt. De winnaar van 2011 vertegenwoordigt Nederland op de internationale competitie voor groene steden en dorpen in 2012.

Arnhem groenste stad van Nederland!

Naast ‘beste binnenstad van Nederland’ is Arnhem ook ‘groenste stad van Nederland’ geworden. Als winnaar van de nationale groen-competitie zal Arnhem volgend jaar Nederland vertegenwoordigen in de Europese Entente Florale.

Burgemeester Pauline Krikke en wethouder Cees Jansen zijn zeer verheugd over de uitslag. "Het is geweldig dat we gewonnen hebben. De ligging van Arnhem is natuurlijk prachtig, maar waar we vooral trots op kunnen zijn is het feit dat de jury de prijs toekent voor onze visie, ons beleid en ons onderhoud van het groen. We wonnen goud voor de extra’s die we doen, samen met de bewoners en de professionele groene partijen in de stad,” aldus burgemeester Krikke. “We ontvingen vorig jaar al het predikaat beste binnenstad van Nederland, en nu zijn we ook nog groenste stad van Nederland. Iets waar we heel trots op kunnen zijn.”

 


inlichtingen over het virtuele Stadspodium Rotterdam : 010 8403042  -  of mail: info@stadspodiumrotterdam.nl