Route Giro d’Italia door Amsterdam vastgesteld
De definitieve route voor de eerste dag van de Giro d’Italia op 8 mei, is vastgesteld door de gemeente Amsterdam. De individuele tijdrit over ruim acht kilometer begint op het Museumplein en eindigt bij het Olympisch Stadion. - Giro d’Italia - Na de individuele tijdrit op 8 mei start de ‘corsa rosa’ op 9 mei op het Museumplein en gaat vervolgens naar Utrecht. Op 10 mei wordt de derde etappe gereden vanaf de Zuidas Amsterdam naar Middelburg. Dit jaar is de 101ste editie van de Giro d’Italia. - Bron: ilgiroditalia.nl

Giromania - Giro d'Italia Amsterdam

Museumplein ‘GiroMania!’ is startplaats van Giro d’Italia 2010
Tags: ', giro d'italia 2010, giromania!, museumplein, startplaats

 

 

Route Giro d'Italia vastgesteld
14 januari 2010 - Tahira Limon
Het college van B&W heeft de definitieve route bepaald die op 8 mei, de eerste dag van de Giro d’Italia in Amsterdam, wordt gereden. De individuele tijdrit over ruim acht kilometer begint op het Museumplein en eindigt bij het Olympisch Stadion. Met de route is gekozen voor een goed topsportparcours. Tegelijkertijd wil Amsterdam zijn grachten en gevels natuurlijk laten zien. Uiteraard moet de binnenstad zo goed mogelijk bereikbaar blijven.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (Sport): “Amsterdam is zowel een fietsstad als een stad van de topsport en dit komt mooi samen in de Giro d’Italia. Een evenement als de Giro d’Italia is prachtig om één keer in je leven mee te maken. In Amsterdam hoor ik nog steeds verhalen over de start van de Tour de France in 1954. Topsport inspireert alle Amsterdammers, en het mooie van wielrennen is, is dat je er heel dichtbij kan komen. Toprenners kun je bij wijze van spreken aanraken. We rekenen met de start ook op een economische impuls. Zeker in deze tijden is het belangrijk om toeristen en dagjesmensen naar onze stad te trekken.”

Groter project
Naast het vaststellen van de route heeft het college ingestemd met een verhoging van het budget van de Giro d’Italia tot 5,5 miljoen euro. De Giro d’Italia is allereerst een topsportevenement. De route moet daarom zo veilig en uitdagend mogelijk zijn voor de renners, de Amsterdammers en de bezoekers. De route die definitief is vastgesteld, is ideaal voor een spannende tijdrit waar toptijden kunnen worden neergezet. De route van de eerste etappe staat op het bijgevoegde kaartje.

In het belang van ondernemers en het winkelende publiek is voor een route gekozen waarbij de binnenstad, juist in het weekend van moederdag, volledig bereikbaar blijft. De projectkosten zijn gestegen nu Amsterdam ook de start van de tweede en de derde etappe zelf organiseert. Het is niet mogelijk gebleken om de kosten hiervoor met andere partijen te delen, waar in de eerdere begroting wel op was gerekend.

Met deze begroting houdt het college vast aan de uitgangspunten voor de komst van de Giro d’Italia naar Amsterdam: Een economische impuls voor de stad, gericht op een belangrijke toeristische doelgroep, en een volksfeest voor alle Amsterdammers.

Giro d’Italia
Na de individuele tijdrit op 8 mei start de ‘corsa rosa’ op 9 mei op het Museumplein en gaat vervolgens naar Utrecht. Op 10 mei wordt de derde etappe gereden vanaf de Zuidas Amsterdam naar Middelburg.

Dit jaar is de 101ste editie van de Giro d’Italia. Het is de tweede keer dat de Giro d’Italia in Nederland start. De winnaar van vorig jaar, Denis Menchov, overhandigde op 1 december 2009 zijn gewonnen roze trui aan burgemeester Cohen en wethouder Gehrels. De tijdrit in Amsterdam op 8 mei markeert de 22ste keer dat de Giro d’Italia met een individuele tijdrit van start gaat. In totaal twaalf Nederlandse coureurs hebben ooit een of meer ritten in de Giro d’Italia gewonnen. De laatste Nederlandse zege in de Giro d’Italia dateert van 1999.
Bron: http://amsterdam.nl/gemeente/college/carolien_gehrels/redactionele/route_giro_d'italia


 

AMSTERDAM – Carolien Gehrels, de wethouder Sport van Amsterdam, heeft woensdag samen met de Italiaanse Giro d’Italia organisatie de plannen voor GiroMania!, zoals ze het genoemd hebben, gepresenteerd. Drie etappes van de Giro starten in Amsterdam, waarvan twee vanaf het Museumplein en de derde vanaf de Zuidas.

De etappes eindigen achtereenvolgens op het Museumplein, in Utrecht en in Middelburg. Het evenement in Giromania! start al op 1 mei 2010, de drie etappes zijn op 8,9, en 10 mei. Het Italiaanse festival moet een Amsterdams feest met internationale allure worden, waarbij de fiets centraal staat. De gemeente rekent met de start van de wielerronde op een economische impuls van miljoenen euro’s. Volgens Gehrels kost de organisatie van het hele project circa 5 miljoen euro, maar staan daar baten van in totaal ongeveer 25 miljoen euro tegenover. “Amsterdam kleurt volgend jaar langzaam van het oranje van Koninginnedag naar het roze van de Giro.”

De gemeente tekende op 31 mei in Rome het contract met RSC Sport om de Giro d’Italia naar de stad te halen. Naast de internationale aandacht verwacht de gemeente met GiroMania! zo’ n 300.000 tot 500.000 bezoekers te trekken tijdens de festiviteiten.

In 2002 startte de Giro d’Italia al eerder in Nederland. Toen was Groningen de startplaats en had het hele gebeuren de naam Gironingen mee gekregen.

(Bron: Wielerland.NL)

 

GroenLinks wil rondemisters bij Giro d'Italia
De winnaar van de proloog van de Giro d'Italia in Amsterdam moet niet worden gehuldigd door knappe dames, maar door aantrekkelijke heren. Daar pleitte GroenLinkspoliticus Marco de Goede voor tijdens een vergadering van de Amsterdamse gemeenteraad.

Huldiging
De GroenLinkser riep het college van burgemeester en wethouders woensdag op om met een voorstel te komen om een huldiging door mannen mogelijk te maken.

Giro d'Italia langs Rijks en verzakte panden
De Giro d'Italia start 8 mei met een individuele tijdrit die begint op het Museumplein en eindigt bij het Olympisch Stadion. Ook de tweede en de derde etappe vertrekken vanuit Amsterdam. Op 9 mei starten de sporters op het Museumplein; deze tweede rit gaat over 213 kilometer. De derde etappe vertrekt vanaf de Zuid-as en is 226 kilometer.

Giro d'Italia: editie 2010 start definitief in Amsterdam
De Giro d'Italia start volgend jaar in Amsterdam. Het Nederlandse bedrijf Libéma, dat de organisatierechten bezit, heeft dat zondag bekend gemaakt.

Met de komst van de Giro naar Nederland, wordt een trilogie voltooid. Binnen één jaar beginnen de drie grote wielerrondes namelijk allemaal in ons land. Eind augustus begint de Ronde van Spanje in Assen, in mei 2010 start de Giro d'Italia in Amsterdam en in juli 2010 wordt het startschot van de Ronde van Frankrijk in Rotterdam gegeven.
 

Verloofde van Sneijder showt de Giro-truitjes

In Italië zijn de nieuwe klassementstruien van de Giro voorgesteld. Yolanthe Cabau van Kasbergen, de verloofde van voetballer Wesley Sneijder, poseerde in de truitjes.

Yolanthe Cabau van Kasbergen is een Nederlandse met Spaanse roots. Ze is de ex van zanger Jan Smit en is nu verloofd met voetballer Wesley Sneijder van Inter.

Cabau van Kasbergen is in Nederland al twee keer verkozen tot meest sexy vrouw. Bij ons is ze bekend als de gemene Miss Volta in de film "Het geheim van Mega Mindy".

Ze is nu ook het uithangbord van de Giro. In oktober mocht ze al het parcours voorstellen. Nu showt ze dus de nieuwe klassementstruitjes.

De truitjes zijn modieuzer geworden. Ze bevatten iets meer contrast dan voorheen en overal is de Italiaanse driekleur in verwerkt.

De cyclaam trui voor het puntenklassement is verdwenen. Die is vervangen door passioneel rood (maglia rosso passione). Het roze van de leiderstrui, het groen van de bergtrui en het wit van de jongerentrui is gebleven.

(sporza.be)
 

Extra kilometers over Middelburgse singels tijdens Giro d’Italia 2010

MIDDELBURG – De route van de derde etappe van de Giro d’Italia is door de Italiaanse organisatie (RCS) goedgekeurd. Grootste wijziging is dat de renners anderhalve kilometer extra over de Middelburgse Singels rijden.

Tour de France 2010 in Rotterdam

De Olympische Spelen in Rotterdam

Openbaar vervoer over water, de stadsferry komt eraan

Groen Verder - een on-line blog