08 September 2009
Feestweek New York 400 jaar start met saluut.
Met het afvuren van 21 saluutschoten vanaf het fregat Hr. Ms.Tromp is in New York de NY-400-week begonnen. Herdacht wordt dat de Britse VOC-kapitein Henry Hudson 400 jaar geleden bij Manhattan aankwam, waar later New York ontstond.
New York kleurt Oranje
NEW YORK - Terwijl het Vlaams Huis in New York op apegapen ligt, palmen de Nederlanders probleemloos de stad in. De Hollandse herdenking van 400 jaar New York haalt makkelijk de grote Amerikaanse televisiestations. Met dank aan Hillary Clinton en burgemeester Michael Bloomberg, die even wilden komen meevieren.
De herdenking van 400 jaar New York is een Hollands feestje. Hoewel in alle folders en op alle websites het 'gemeenschappelijk dna' en de 'gedeelde waarden van tolerantie en openheid' die Nederland met New York verbinden, benadrukt worden, wordt de feestweek exclusief door de Nederlandse overheid betaald. Die legt 6 miljoen euro op tafel, terwijl de stad New York geen cent belastinggeld bijdraagt.
(www.standaard.be)


400-jarig bestaan relatie VS-Nederland
De banden tussen Nederland en de Verenigde Staten gaan ver terug. In 1609 zette Henry Hudson, in opdracht van het VOC, voet aan wal op Manhattan in het huidige New York. Nu, bijna 400 jaar later, bevindt zich de belangrijkste metropool de wereld op deze plek, een stad waarvan Nederland de grondlegger is geweest. In 2009 wordt uitgebreid stilgestaan bij de historische relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland. Ook de provincie Noord-holland draagt daaraan bij, via sponsoring van de Stichting Henry Hudson. Zo zal men de New York Development Company uitnodigen voor een bezoek aan de provincie in 2009.


New York 400 jaar
Leerlingen Oostvaarders College naar New York
Samen met twee docenten en acht leerlingen vertrok rector Jan Sluimer van het Oostvaarders College zondagochtend naar New York. De delegatie van de school uit Almere Buiten bezoekt deze week the Big Apple om de viering van het Hudson Year bij te wonen. New York bestaat 400 jaar.


Keukenhof 2009 in teken Verenigde Staten
Vrijheidsbeeld in bloemenmozaïek van meer dan 50.000 tulpen
Het Vrijheidsbeeld in bloemen op Keukenhof staat symbool voor het thema, dat de internationale bloemententoonstelling in Lisse voor haar jubileumjaar 2009 heeft gekozen. Met ‘USA, New Amsterdam - New York, 400’ wil Keukenhof ook de banden tussen Nederland en de Verenigde Staten accentueren en tegelijkertijd een hommage brengen aan de Amerikaanse bezoeker.
Meer dan vijftigduizend tulpenbollen zijn er nodig voor het bloembollenmozaiek van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Op de achtergrond de planters.

'Wij mogen ons verheugen in een constante en grote belangstelling van gasten uit de VS. Het varieert per jaar, maar circa elf procent van de ongeveer 840.000 mensen die de kassa passeren, komt er vandaan', aldus directeur Piet de Vries van de Keukenhof.

Grondlegger
Vier eeuwen geleden, in 1609, zette Henry Hudson in opdracht van de Vereenigde Oost-indische Compagnie voet aan wal op het huidige Manhattan en stichtte New Amsterdam. Later is de naam veranderd in New York. Nederland is daarmee de grondlegger van de belangrijkste metropool van de wereld -- in de stad komen nog steeds facetten van de Nederlandse historie naar voren.
Bron : www.tourpress.nl


Oerol luistert 400 jaar New York op
Het Oerolfestival op Terschelling gaat volgend jaar op Goveners Island voor de kust bij New York voorstellingen programmeren. Dat gebeurt om te herdenken dat de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) daar vierhonderd jaar geleden voor het eerst voet aan wal zette. Dat meldde de Nederlands cultureel attaché in Amerika en tevens bestuursvoorzitter van Oerol, Kees van Twist, maandag.


New York 400 jaar
25-09-2008
Timmermans en Verhagen in New York
Het is deze maand precies 399 jaar geleden dat het VOC schip De Halve Maen, met aan het roer kapitein Henry Hudson, het anker liet zakken voor de kust van Manhattan. Daarmee werd de basis gelegd voor wat een kwart eeuw later de nederzetting Nieuw Amsterdam zou worden. Nu beter bekend onder de naam New York. Datzelfde New York wil volgend jaar uitvoerig aandacht besteden aan de vierhonderdste verjaardag. En dan kan het land dat bijgedragen heeft aan het DNA van de stad – en van het land waarin die stad ligt – niet ontbreken.

Daarom zal Nederland volgend jaar graag laten zien dat wij al vierhonderd jaar betrokken zijn bij New York en dat wij ook in de toekomst graag betrokken blijven. Natuurlijk zijn wij ons bewust van onze positie. Wij koppelen zelfbewustzijn aan realisme en weten dus donders goed dat niet iedere Newyorker Nederland meteen weet te vinden en dat bovendien in New York een paar keer per dag iets bijzonders te beleven valt, dus je moet van goeden huize komen wil je de aandacht trekken. Maar na een bezoek van een aantal dagen kom ik vandaag optimistisch terug uit the Big Apple.
Bron:http://www.minbuza.nl


Vijf Nederlandse dagen in Big Apple

31-10-2007 Pascal Theunissen
Iedereen weet wel dat 'wij' - de Nederlanders - als het ware de basis hebben gelegd voor New York met New Amsterdam. Sinds een paar jaar wordt die bijna 400 jaar oude band tussen Nederland en New York gevierd met de 5 Dutch Days. Het evenement is bedoeld om te tonen dat er voortdurende (culturele) invloed van Nederland op New York is. De stad mag dan niet meer van ons zijn, er is nog genoeg oranje om trots op te zijn.

Dit jaar is alweer de derde editie en die vindt plaats van 14 november tot 18 november. In die week houden maar liefst 30 (culturele) instellingen voorstellingen in alle vijf New Yorkse stadsdelen.

Bezoekers van de 5 Dutch Days kunnen rekenen op zang, dans, film, kunstexposities, rondleidingen door de stad en lezingen. Alles is eigenlijk een uitgebreid vieren van de Dutch-American Heritage Day (16 november). Dit jaar doen onder meer bekende namen als de Metropolitan Museum of Art, de Brooklyn Museum en het Museum of Arts and Design mee. Het evenement is niet alleen leuk voor mensen die een band hebben met Nederland, maar is er ook op gericht om New Yorkers te wijzen op hun Nederlandse geschiedenis en de blijvende invloed van 'den 'Ollanders' op The Big Apple.
 

Stad feest mee met jarig New York

31-08-2007

Door MARCEL POTTERS

De stad Rotterdam kan in 2009 een belangrijke bijdrage leveren aan de viering van 400 jaar New York.
De Maasstad is uitverkoren om het continent Europa te vertegenwoordigen tijdens een ’live-evenement’, dat in september van dat jaar zal plaatsvinden. Sjanghai, Kaapstad en Melbourne zijn de andere steden die aan dit project meedoen.

Volgens regisseur Bert Barten van Atlantic Events bv is het niet meer dan logisch dat Rotterdam zijn steentje bijdraagt. ,,Met de Holland Amerika Lijn zijn vanuit deze stad geloof ik 2,2 miljoen emigranten naar Amerika vertrokken. We hebben een grote impact op dat land gehad,’’ luidt de uitleg.

Hij voorziet een evenement dat te vergelijken is met de afsluitingsceremonie van de Olympische Spelen. In New York zal op grote beeldschermen een sprookje te zien zijn, waarbij een meisjesfiguur - ’een soort Alice in Wonderland’ - de hoofdrol speelt. Ze ontwaakt op de dag van haar verjaardag uit een droom, waarin de geschiedenis van New York de revue passeert. Daarna barst op straat het feest los. ,,Uit alle delen van de stad zullen jongeren trommelend en dansend aan komen lopen.

De bedoeling is dat tegelijkertijd ook in Rotterdam zo’n ’wervelend spektakel’ start. ,,Wat wij hier doen, zal in New York op schermen bij de Brooklyn Bridge te zien zijn. En andersom: de show in New York kunnen wij hier direct bekijken.’’

Dit alles zal vijf keer worden herhaald. Bij de organisatie wordt ook het Rotterdamse bedrijf Mothership betrokken. Dat was verantwoordelijk voor de verlichting van de brandgrens op 14 mei, een evenement dat enorm succesvol was.

Directeur Jeroen Everaert werkt nog volop aan de uitwerking van het Rotterdamse aandeel in ’400 jaar New York’.

,,In New York staan de Hudson en de Brooklyn Bridge centraal, dat kunnen hier de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug zijn,’’ zegt hij. ,,Dus als daar duizend trommelaars over de brug gaan, gebeurt dat hier ook.’’ Kunstenaars worden nu benaderd om hun ideeën voor dit vijf dagen durend programma te spuien.

,,Vuurwerk, licht, muziek, we kunnen alle kanten op,’’ zegt hij. ,,Het wordt een prachtige manier om Rotterdam wereldwijd te promoten.’’
Bron: AD.nl


NEW YORK bestaat 400 jaar in 2009

Men zegt wel eens dat er in New York maar één constante is: verandering. Vanaf de stichting van de stad op de zuidpunt van Manhattan bijna 400 jaar geleden, is het verhaal van New York er een van voortdurende verandering, van bouwen, slopen en opnieuw bouwen, en van het zichzelf steeds opnieuw zien uit te vinden. New York blijft veranderen, ook aan het begin van de 21e eeuw. Toch is er te midden van deze voortdurende verandering een element van continuïteit: de bonte schakering aan inwoners.

Immigratie is altijd al de motor geweest achter de groei van de stad en de bepalende factor voor haar karakter. Golven kolonisten kwamen, namen hun tradities mee en schiepen hun eigen buurten. Tot op de dag van vandaag komen er mensen uit alle delen van de wereld. Dat de Verenigde Naties hier gevestigd zijn, is zeer toepasselijk. New York City is een mix van buurten -en van landen. Dit zich steeds uitbreidende culturele mengsel genereert de structuur en de energie die verandering voortbrengt en die de stad eindeloos fascinerend maakt. New York is niet één ding in het bijzonder, maar zou zonder zijn veeltalige bevolking zeker New York niet zijn.


New York City

In het jaar 1492 werd door Columbus Amerika ontdekt. Bij toeval, want Columbus wilde zo snel mogelijk naar India varen. Hij dacht: “Ik ga niet via Afrika maar via het westen, dat is volgens mij sneller”. Na een paar maanden varen, was er land in zicht. Hij dacht in India aangekomen te zijn. Hij noemde de bewoners indianen. Na een paar maanden keerde hij terug naar Spanje. Hij had niet alleen nieuw land ontdekt maar had ook bewezen dat de aarde rond was! Ruim 100 jaar later kwam de Nederlander Peter Minuit in Amerika en kocht een langwerpig eiland voor de oostkust van het “nieuwe land” dat inmiddels de naam Amerika gekregen had. Minuit kocht het eiland van een stam Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij hadden het eiland de naam Manahatin gegeven, dat zoiets betekent als “het eiland met de heuvels”. Peter Minuit had het stukje land voor goederen ter waarde van $24 gekocht, ongeveer €25! Nu bijna 400 jaar later is dat onvoorstelbaar voor dat bedrag, zou je nu nog niet eens een stukje bouwgrond in New York ter grote van een postzegel kunnen kopen! Manhattan is het centrum van de wereld stad New York geworden.

Het begin van New York:

Peter Minuit en andere Nederlanders bouwden al snel een dorp op het zuid punt van Manhattan. Zijn noemden het dorp Nieuw Amsterdam. De stad “Nieuw Amsterdam” werd later naar het noorden uitgebreid. 40 jaar later, in 1664 namen de Engelsen het eiland over en veranderden de naam in New York. Niet erg origineel want ook “York” is een stad in Engeland. Weer 100 jaar later hadden de bewoners van New York genoeg van de Europese overheersers en riepen in 1776 de onafhankelijke staat “New York” uit. Zo werd New York een van de 13 Verenigde Staten. New York kwam tot bloei vanaf 1825. Toen kwam het Eriekanaal gereed. Dit is een 548 km lang kanaal wat de verbinding vormt tussen de Hudson River en het Eriemeer gelegen op de grens met Canada. Dat was belangrijk want nu kon men doorvaren naar grote steden als Detroit en Chicago dit was natuurlijk erg belangrijk voor de handel. In 1790 woonden er in New York al 30.000 mensen! Nu is New York een miljoenen stad en telt ruim 7 miljoen inwoners. In 1811 neemt het stadsbestuur een plan aan:
De stad wordt in noordelijke richting uitgebreid. Het leuke is dat het in keurige rechte lijnen gebeurd. Alle nieuwe straten vormen een wegennet dat nog het meeste lijkt op een dambord.

Hoe ging het verder met New York?

New York is ontstaan vanuit het oorspronkelijke Manhattan, maar bestaat uit nog
veel meer delen.
De stad New York is ingedeeld in 5 stadsdelen. Districten worden zij genoemd.
Deze zijn: Manhattan, Staten Island, The Bronx, Queens, en Brooklyn. Deze districten zijn weer onderverdeelding verschillende wijken met hun eigen kenmerken. In de ene wijk wonen 150.000 chinezen, “Chinatown”genaamd, in een andere wijk speelt het zakelijke leven zich af, het “Financial District”genaamd. Het Financial District is het zakelijke hart van NY, daar vind je gebouwen als het Empire State Building en het voormalige WTC. Hier is ook Wallstreet gevestigd, de beurs van NY, HET geldcentrum van de wereld.
Op 11 september, is er een terroristische aanslag gepleegd op het WTC. Twee verkeersvliegtuigen zijn door terroristen gekaapt. En vervolgens door de twee torens van het WTC gevlogen. Ongeveer 5000 mensen hebben hierbij het leven verloren.
Als je een plattegrond van NY bekijkt springen de volgende wijken, rivieren en park het meest in het oog:

1. Harlem
2. Central Park
3. Hudson River
4. Midtown
5. Broadway
6. Soho
7. Greenwich Village
8. Little Italy
9. Chinatown
10.Financial District
11.East River
12.Brooklyn
13.Queens
14. Bronx
15.Manhattan

De wijken van New York.

In New York Heb je verschillende wijken het zijn er in totaal 15! Dat is erg weinig voor zo’n stad maar het zijn hele grote wijken alles loopt loodrecht. Behalve Broadway.

Manhattan:

De straten van Manhattan lopen kaarsrecht, kruispunten zijn keurige kruisen, veel straten hebben nummers i.P.V namen, denk maar eens aan fifth avenue, fifth betekent 5e. In 1811 vond het stadsbestuur dat Manhattan moest uitbreiden. Er werden 155 straten aangelegd volgens een heel vast plan: “de streets” moesten strak van oost naar west lopen, ze moesten 20 of 23 m breed worden en op 60m afstand van elkaar liggen om er huizen tussen te kunnen bouwen. Tegelijk werden er 12 lanen aangelegd, ook via een vast plan, van noord naar zuid, 30m breed en 200 tot 280m van elkaar af. Alle streets en avenues kregen nummers. Dat was makkelijk voor alle Europeanen die heel slecht Engels spraken en lazen. Manhattan ligt tussen 2 rivieren en is door bruggen en tunnels met de rest van New York verbonden.

Manhattan bestaat uit 2 delen. Lower Manhattan en Upper Manhattan. In lower Manhattan is het zakelijke gedeelte gevestigd. In Upper Manhattan bevinden zich de meeste “woontorens”.

Ik heb een grafiek gemaakt om te kunnen zien hoe de stad gegroeid is sinds 1650:

Vanaf 1900 werd er voor het eerst hoogbouw gepleegd. Dit deed men in de 20ste eeuw steeds meer. Na 1950 ging het steeds beter met de economie en groeide de vraag naar kantoorruimte in Manhattan. Vooral in het Financial District en Lower Manhattan.

Vanaf 1900 werd er voor het eerst hoogbouw gepleegd. Dit deed men in de 20ste eeuw steeds meer. Na 1950 ging het steeds beter met de economie en groeide de vraag naar kantoorruimte in Manhattan. Vooral in het Financial District en Lower Manhattan.

Wolkenkrabbers waarom zijn die er?

NY wordt “bigger and bigger”of te wel “groter en groter”. Vooral doordat Wallstreet hét geldcentrum van de wereld werd. Iedereen, alle belangrijke bedrijven van de
Wereld, willen een kantoor in de buurt van Wallstreet. Maar waar moeten al die kantoorpanden en bankgebouwen gebouwd worden? Het probleem was dat het centrum van NY niet veel ruimte meer had. Er waren maar 2 oplossingen:
Of de lucht in met hele hoge gebouwen, of naar nieuw land buiten de stad. Men heeft dus voor de eerste oplossing gekozen, hoe hoger, hoe beter! Nieuwe technieken en materialen maakten het mogelijk wolkenkrabbers te bouwen. Staal werd een populair bouwmateriaal en de lift was natuurlijk ook een belangrijke uitvinding.
Wie bouwden deze wolkenkrabbers?
In het begin de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen. Zij bleken helemaal niet bang om op grote hoogte te werken. Maar een nieuw probleem diende zich aan: Langzamerhand namen de hoge gebouwen licht weg . Op straat leek het altijd wel avond. Het stadsbestuur zag gelukkig op tijd in dat Manhattan licht en lucht moest hebben. Een nieuwe bouwwet bepaalde dat wolkenkrabbers naar boven toe smaller toe moesten lopen. Dat is de reden dat veel wolkenkrabbers in Manhattan zo spits toelopen. Als gebouwen recht omhoog lopen staan ze in een vrije ruimte.
Bekende wolkenkrabbers zijn:
Het voormalige WTC,
Het Empire State Building
Chrysler Building
Trump Tower

Het WTC is in 1972 gebouwd, om te voldoen aan de grote vraag van kantoorruimte van bedrijven uit de hele wereld. Op 11 september is n.a.v. een terroristische aanslag het gehele gebouw ingestort. Het is nog onzeker of deze ooit opnieuw opgebouwd zal worden.

The Empire State Building is 382 meter hoog en heeft 102 verdiepingen.
Voor de bouw van deze reus gebruikte men 60.000 ton staal, 10 miljoen bakstenen, 6500 ramen en 4580 km telefoonleiding. Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is fantastisch!

Chrysler Building is gebouwd in opdracht van een autogigant. Het gebouw is in 1930 gebouwd en heeft 77 etages.

De Trump Tower, een enorm gebouw, gebouwd door een van de rijkste Amerikanen Donald Trump.

Naast de wolkenkrabbers is NY ook beroemd om het “Vrijheidsbeeld”.
Dit beeld ligt op een eilandje in de Hudson River en gemaakt door de Fransman Frederic Bartholdi. Het is een geschenk aan de VS t.g.v. het eeuwfeest van de Amerikaanse onafhankelijkheid.


Van Nieuw Amsterdam naar New York

Bijna 400 jaar geleden ontdekte Henry Hudson Nieuw Nederland, het gebied dat nu bekend is onder de naam New York. Ze kochten van een indianenstam het eilandje Manhattan. Ze gaven de indianen er wat potten, pannen, messen en een bijl voor, alles bij elkaar voor een waarde van zo'n 60 Hollandse guldens. Ze doopten hun nederzetting Nieuw Amsterdam. Op een ongelukkige manier verloren wij in 1664 Nieuw Nederland aan de Engelsen. Zij doopten onze kolonie om in New York. Wij pakte de kolonie een paar jaar later weer terug, maar besloten deze toch maar om te ruilen voor Suriname waar we, de Nederlandse traditie getrouw, dachten met suiker meer geld te kunnen verdienen. Dat Nieuw Amsterdam, onder de naam New York, zou uitgroeien tot het symbool van het Amerikaans kapitalisme en doelwit bij uitstek van het internationaal terrorisme zou worden hadden onze voorvaderen nooit kunnen bevroeden.

Kan Het Nog Gekker !!

Rotterdam waterhoofdstad

Professionele productfoto's of packshots.

400 jaar Nederland Amerika

windmolenparken in de Noordzee


ZieZo Webdesign


010 webdesign uit Rotterdam

Deze domeinnaam is beschikbaar  -  www.domeinnaamvoorjou.nl  -  info@domeinnaamvoorjou.nl